Att bygga upp hästars grundkondition och styrka är det bästa sättet att förebygga skador. GOD FYSISK KONDITION GÖR ATT DIN HÄST HÅLLER SEJ FRISK OCH KAN PRESTERA LÄNGRE.Den gör kanske inte bättre seriebyten av konditionsträning- men ökar chansen för att den håller till Grand Prix-ålder eller vad man nu har för mål.Det gäller alla hästar oavsett om den tävlar hoppning, dressyr, fälttävlan, galopp, eller annan gren. Även fritidshästen mår bra av god kondition. En fotbollspelare skulle aldrig fråga sin tränare om det var ok att skippa konditions och styrketräningen -och bara träna målskytte och spela matcher.

När de stötdämpande funktionerna i muskulatur, senor och ligament, är trötta ökar skaderisken direkt. Att landa efter en oxer eller göra en travökning på en talangfull häst -utan grundträning bryter ner den. Är hästen däremot stark och väl förberedd klarar den både omhoppningar i högt tempo, samling i dressyr och tempo i terräng på ett helt annat sätt.

Gör ett träningsupplägg för din häst i samråd med din tränare. Är din häst gammal eller har haft någon typ av skada kan du även behöva fråga din veterinär om råd -och göra ett lugnare upplägg. MAN KAN TEX KLÄTTRA I SKRITT, det är bra ryggmuskulaturträning.

Klicka på de olika fasblocken för att se innehållet

Grundträning i lugnt tempo. (T ex Jan, Feb.) Skritt o trav på både mjukt och bitvis även  fast underlag i terräng -lugnt tempo och hästen i balans. Långsam trav i korta intervaller på fastare underlag utomhus stärker senor och ligament (dock ej lämpligt för gamla hästar med t ex ledproblem). Låga isbrodd vid halka. Växla underlag är viktigt- inte enbart ridhus.

Styrketräning och påbörja konditionsarbete (mars, april).
Lägg in trav- eller galopparbete i lugnare tempon i olika typer av terräng. Kolla underlaget (rid i kontrollerade tempon). Klättring en gång/vecka. Lasta och kör om det ej finns backar där du bor. Du lägger kanske in en lätt träningstävling. NÄR HÄSTEN BLIR FLÅSIG GE DEN EN PAUS. Ta hjälp av tränare för ett upplägg som inte blir för hårt för din hästs status.

Mer intensivt konditionsarbete. Intervallträning och ev.lite högre tempon på hästar som behöver det för sin tävlingssäsong om den är mogen. Rid aldrig så fort du kan/ höjdhoppning utan tränare eller liknande.  Hårdare konditionsträning kräver en häst som är lämpad ( fullt frisk, har gjort de lugnare övningarna innan osv), mkt bra underlag samt att det görs under uppsikt av en erfaren tränare (maj). För dej som inte vill rida de högre klasserna räcker det att fortsätta med de mer lågintensiva konditionsövningarna!

Gillar du teknik?Använd gärna pulsmätare, tidtagarur, mät upp sträckorna, lite överkurs – men intressant för den som är nyfiken och vill se förändringar hos sin häst.

LÄTTARE TÄVLINGAR LÄGGS IN SOM FÖRBEREDELSE, här måste man inte rida för att vinna- hästens självförtroende byggs upp.

För den som är intresserad av lite mer avancerad konditionsträning, lägg till mej på fb så kommer info om PROVA PÅ- aktiviteter på Jägersro= bra underlag, inhägnat, inga kaninhål eller långtradare- dvs säkrare än ett fält.

Dagarna innan tävlingsprestation trappas träningen ner – mjukt dressyrarbete kanske passar din häst.

(Juni)

Större tävling som du haft som mål. Hästen är stark och klarar sina uppgifter på bästa sätt. Vila efter tävlingen, t ex promenadridning i terräng. Mindre tävlingar har lagts in under våren som förberedelse.

  • Att ha ”höjdhoppning” på träningen är kanske kul för ryttaren, men sliter på hästens ben. Spar på höjderna till tävlingsbanan i stället -så får du en häst som hoppar på pigga ben i många år.
  • Visitera hästen noga före/efter träningen -kontrollera benen/hovarna varje dag. Ta tempen på morgonen före tävling.
  • Kyl benen efter ansträngande pass
  • Ta med svettäcke till transporteringen -öppna ventilationen.
  • Ta med vattendunk och hink så att hästen får dricka efter ansträngning -utfodra inte direkt efter hård ansträngning, speciellt inte med torrt hö-kan leda till foderstrupsförstoppning. Det är bättre att leda hästen länge och sedan kanske låta den beta lite gräs (innehåller vatten) när den återhämtat sej helt. Vänj gärna hästen vid uppblött foder, så kan du lura i den vätska om den inte vill dricka tillräckligt (vilket händer ibland- speciellt om man inte är i hästens hemmamiljö).
  • Välkommen på lätt terräng/ konditionsträning www.munkaljungbyridcenter.se
  • 10600528_10152424079002725_9011238777768972881_n

 

Leave a reply