Träningstips

Att bygga upp hästars grund och styrka är det bästa sättet att förebygga skador. GODA FÖRBEREDELSTER GÖR ATT DIN HÄST HÅLLER SEJ FRISK OCH KAN PRESTERA LÄNGRE. Den lär sej kanske inte seriebyten av klättring- men ökar chansen för att den håller till Grand Prix-ålder eller vad man nu har för mål. Grundträning på tex låga hinder, kortare pass, träna för tränare och på olika underlag – och att lära känna ny häst under denna tid- är en bättre plan än att köpa ny häst och genast anmäla till tävling på nivå där du kanske själv inte har jätterutin ..

När de stötdämpande funktionerna i muskulatur, senor och ligament, är trötta ökar skaderisken direkt. Att landa efter en oxer eller göra en travökning på en talangfull häst -utan grundträning bryter ner den. Är hästen däremot stark och väl förberedd klarar den både omhoppningar i högt tempo, samling i dressyr och tempo i terräng på ett helt annat sätt.

Gör ett träningsupplägg för din häst i samråd med din tränare. Är din häst gammal eller har haft någon typ av skada kan du även behöva fråga din veterinär om råd -och göra ett lugnare upplägg. MAN KAN TEX KLÄTTRA I SKRITT, det är bra ryggmuskulaturträning. Exemplet utgår från uppbyggnad from januari och toppform i juni, bara ett förslag.

Grundträning i lugnt tempo. (T ex Jan, Feb.) Skritt o trav på både mjukt och bitvis även  fast underlag  -lugnt tempo och hästen i balans. Låga isbrodd vid halka. Växla underlag är viktigt. Träna för tränare, lättare nivå för hästen om den inte är i toppkondis. Gärna även träning i annan gren än din egen. Tala då om för tränaren vad du är ute efter, tex allsidig träning på lättare nivå, pga att du inte tänker tävla i denna gren.

Styrketräning  (mars, april). Tex gymnastikhoppning som bygger styrka redan på låga höjder.
Kanske klättring en gång/vecka. Lasta och kör om det ej finns backar där du bor. Du lägger kanske in en lätt träningstävling. NÄR HÄSTEN BLIR FLÅSIG GE DEN EN PAUS. Ta hjälp av tränare för ett upplägg som inte blir för hårt för din hästs status.

Rid aldrig så fort du kan/ höjdhoppning utan tränare eller liknande.   För dej som inte vill rida de högre klasserna räcker det att fortsätta med de mer lågintensiva konditionsövningarna!

Gillar du teknik?Använd gärna pulsmätare, tidtagarur, mät upp sträckorna, lite överkurs – men intressant för den som är nyfiken och vill se förändringar hos sin häst.

Maj: LÄTTARE TÄVLINGAR LÄGGS IN SOM FÖRBEREDELSE, här måste man inte rida för att vinna- hästens självförtroende byggs upp. Upplägg med hjälp av din tränare. Testa olika underlag, även någon hoppträning på gräs om du inte brukar rida på detta underlag. Avpassa nivån till lättare, om det behövs.

Dagarna innan tävlingsprestation trappas träningen ner – mjukt dressyrarbete kanske passar din häst.

 

Juni: Större tävling som du haft som mål. Hästen är stark och klarar sina uppgifter på bästa sätt. Vila efter tävlingen, t ex promenadridning. Mindre tävlingar har lagts in under våren som förberedelse.

Juli, aug, sep,okt: din häst är stark och tävlar samt frisk pga ditt kloka upplägg.

Nov: nedtrappning lättare övningar

Dec: Vila och kanske testa en annan gren på lätt nivå som rolig omväxling.

 

Förslag på veckoschema

  • Dag 1 – Klättring
  • Dag 2 – Markarbete
  • Dag 3 – Hoppträning
  • Dag 4 – Uteritt
  • Dag 5 – Dressyrträning
  • Dag 6 – Omväxlande träning tex testa en helt annan gren men på lägsta nivå. Kanske en kurs i tömkörning med duktig instruktör, eller ett underlag du ej har hemma- träna hoppning på gräs om du bara har fibersand. Nivån anpassas efter väder och underlag.
  • Dag 7 – Vilodag skritt eller hage

 

  • Att ha ”höjdhoppning” på träningen är kanske kul för ryttaren, men sliter på hästens ben. Spar på höjderna till tävlingsbanan i stället -så får du en häst som hoppar på pigga ben i många år.
  • Visitera hästen noga före/efter träningen -kontrollera benen/hovarna varje dag. Ta tempen på morgonen före tävling.
  • Kyl benen efter ansträngande pass
  • Ta med svettäcke till transporteringen -öppna ventilationen.
  • Ta med vattendunk och hink så att hästen får dricka efter ansträngning -utfodra inte direkt efter hård ansträngning, speciellt inte med torrt hö-kan leda till foderstrupsförstoppning. Det är bättre att leda hästen länge och sedan kanske låta den beta lite gräs (innehåller vatten) när den återhämtat sej helt. Vänj gärna hästen vid uppblött foder, så kan du lura i den vätska om den inte vill dricka tillräckligt (vilket händer ibland- speciellt om man inte är i hästens hemmamiljö).
  • Välkommen på lätt terräng/ konditionsträning www.munkaljungbyridcenter.se
  • 10600528_10152424079002725_9011238777768972881_n

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *