Hovsprickor

Hovsprickor kan komma av många orsaker t ex;

  • Medfött dålig hovkvalite
  • Dåligt uppfödd häst m bristande hovvård, utfodring mm
  • Felaktiga benställningar
  • Hårda belastningar tex högpresterande hästar el stora/tunga hästar
  • Oregelbunden hovvård (normalt är var 6-8e vecka)
  • Sjukdomar tex fång,bärrandsröta med hålvägg, överbelastning vid smärta (kanske från hälta på annat ben)mm
  • En häst kan ha haft ett mindre fånganfall utan att någon märkt det. Följden kan bli dålig hovkvalitet.
  • Tappskor som dragit med sig bitar av hovväggen

Köp helst en väl uppfödd häst med välskötta hovar, god hovkvalitet och någorlunda korrekt benställning. Håll skoperioderna som oftast är var 6 – 8e vecka. Ring direkt när du upptäcker en lös sko.

LÄR DIG SJÄLV ATT TA AV EN SKO SOM SITTER LÖST.

Då slipper hästen riva loss halva hovväggen i hagen. Jag har kurser i detta, och det är inte svårt att lära sig. Det är bra att kunna på julafton, fredagskvällar och andra obekväma tider få ofta hästproblemen uppstår. Alternativt kan du göra ett omslag av wetrap, silvertejp och eventuellt köra till hovslagaren om denne inte kan komma direkt.

Gör detta omslag också om du tagit av skon (eller hästen tappat) så att inte mer fläks av.

Förebyggande är givetvis också en bra foderstat, ridning på olika underlag, häst i lagom hull med mera. Vissa hästar kan behöva boots i hagen och vid ridning i högre tempon – för att hindra avtrampning. Vissa hästar behövs skos oftare än var 8e vecka.

Hovar behöver också en blandning mellan vått och torrt underlag. Vid torka kan man t ex rida i vatten, morgondagg osv. Skura hovarna med vatten och eventuellt kan man massera in bivaxsalva i kronranden samt i sprickor. Vissa hovoljor innehåller uttorkande preparat – vilket inte är lämpligt vid torra/spruckna hovar – det ser mest snyggt ut för stunden. Bivaxsalvan är inget undermedel – men en ren naturprodukt och används på många hästkliniker efter t ex hovoperationer.

Att stå i gödselblandad lervälling hela dagen är ju ingen hit heller. Mocka hagen och dränera efter bästa förmåga. Rengör hovarna och se till att det är torrt och rent i boxen på natten – i alla fall under höstens lerperioder. Det finns många medel att spendera pengar på – dock inga vetenskapliga bevis.

Daglig och god hovvård hjälper förmodligen mer – men många hästägare föredrar dyra pulver framför att lyfta upp hovarna någon minut per dag.

 

Vid sprickbildning: kontakta hovslagaren. Rengör sprickan noga var dag – pilla ur grus och skura. Eftersom det finns risk för röta (grus äter sig uppåt innanför hovväggen), sköt om hoven på samma sätt som om du tar hand om en bärrandsröta.

När du rengjort och eventuellt använt något anticeptiskt, massera in bivax i kronrand och spricka. Det är extra viktigt om sprickan börjar ända uppe i kronranden. Då bildas ett nytt missformat horn här hela tiden. Annars växer en spricka neråt med hastigheten ung en hovlängd per år. Dvs sitter sprickan mitt på hovväggen kan den förhoppningsvis verkas bort om ett halvår. Vid svåra fall behövs kanske remiss till klinik.

Sköt balltramp noga! Håll rent.

Har din häst HÅRDA och SPRUCKNA TRAKTER? Då är det viktigt att rengöra var dag och sen massera in med mjukgörande salva, tex bivax.

Man bör lära sej att ta av en sko

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *